Venezian parhaat ruokapaikat ja käytännön vinkit


Italian parhaat kahvilat ovat täynnä kaaosta ja aivan erilaisia, kuin Suomessa. Italiassa ei istuta ja olla vain kahvilla, eikä kahvia läheskään kaikista paikoista saa mukaan. Kun haluat juoda kahvin paikanpäällä, tilaat kahvisi ja herkullisen leivoksesi ja siirryt toiselle seinustalle, missä sijaitsee kapea baaritiski. Juot kahvisi seisaallasi kymmenen muun kahvittelijan kanssa, sillä penkkejä harvoin löytyy. Joskus saattaa myös käydä niin, että pöytätila on varattu ja sitten seisot keskellä pientä kahvilaa ja toivot, ettei kahvi kaadu syliisi, kun toiset haluavat päästä sinun ohitsesi. Jos kahvila on täysi, suosittelen ottamaan kahvin tai pelkästään pelkän leivoksen mukaan ja syömään sen sitten siinä kahvilan ulkopuolella.

Myöskään tilaaminen ei toimi samalla lailla, kuin suomessa. Suomessa asiakkaat jonottavat nätisti jonossa, täällä huikkaat tilauksesi baristalle, heti kun huomaat, että edellinen tilaus on päättynyt. Ja sitten joudut siirtymään toiselle tiskille maksamaan, suosittelen käteistä, sillä se on nopeampaa ja Italiassa ruokakulttuurissa suotavampaa. Luulen, että italialaiset pitävät kaaoksesta, sillä kahviloissa asioiminen on aina pelkkää kaaosta. Ja hauska fakta onkin, mitä täydempi kahvila, sitä paremmat tarjottavat. Varsinkin jos asiakaskunta on pääosin italialaisia.
Kahviloita löytyy joka kulmassa pitkin Venetsiaa ja kaksi suosikkiani ovat Dolce Vita ja Tonolo Pastry. Dolce Vita sijaitsee Rialton lähettyvillä, koska sijainti on turistirysässä, on kahvila hieman kalliimpi tämän kahvilan löytää osoitteesta Ruga dei Spezieri, 378, 30125 San Paolo, Venezia. Toinen kahvila löytyy hieman syrjemmältä ja tämä kahvila on täydellinen malli siitä kaaoksesta mistä puhuin, mutta omaa sitäkin paremmat leivokset. Tonolo Pasty sijaitsee Calle S. Pantalon, 3764, 30123 Venezia.

Ja pieni vinkki kun tilaat kahvin. Il cafe eli tavallinen kahvi on Italiassa espresso tai ainakin todella vahva mustakahvi ja sitä on saman verran, kun tilaisi espresson. Jos haluat maitokahvin tilaa kahvi maidolla. Suomen latte on italiassa latte macchiato ja latte tarkoittaa pelkkää maitoa. Cappuccino, americano ja espresso ovat samat mitä suomessa. Näillä vinkeillä ei pitäisi tulla yllätyksiä, eikä tarvitse ihmetellä mitä oikein tulikaan tilattua.
Parhaat kahvilat ja ruokapaikat löytyvät syrjemmältä. Turistipaikoissa elikkä San Marcon sekä San Polon saarella on kalliimpaa. Monesti ravintolat saattavat lisätä menuihinsa turistilisän, mikä tarkoittaa, että ruoka saattaa olla 5-10e kalliimpaa, kuin muualla. Samoin kahvi saattaa olla kolme euroa, kun syrjemmältä saat sen eurolla. Kalliit turistiravintolat tunnistavat helposti sisäänheittäjistä eli tarjoilijoista jotka seisovat ravintolan edessä ja pyytävät ihmisiä sisään illalliselle tai lasillisille.

Kaksi ehdottomasti parasta ravintolaa löytyvät samalta kadulta kuin kahvila Tonolo Pastry. Erittäin hyvä pizza paikka, eikä ollenkaan kallis; Pizzeria ristorante da Sara tarjoaa mielettömän hyvät ja isot pizzat. Illallistaa voi joko sisällä tai kauniissa sisäpihassa, mikä on täynnä kukkia. Tämä löytyy osoitteesta Calle S. Pantalon, 3748/3818, 30123 Sestiere Dorsoduro.
Naapurissa on toinen ravintola, paljon hienompi ja vähän kalliimpi, mutta ruokien esillepanot ovat niin kauniita, että jo siitä voi maksaa hieman enemmän. Impronta cafe ristorante päätyy kyllä minun top ykköspaikaksi. Suosittelen ehdottomasti käymään, ruoka on taivaallisen hyvää.
Italiassa lounastetaan puolen päivän aikoihin, mutta lounasta harvemmin syödään ravintoloissa. Kadun varsilla on pieniä kahviloita joista saa panineja, pizzaa ja focaccia leipää ja näitä syödään lounaalla. Erittäin täyttäviä ja todella hyviä, nämä on helppo napata mukaan ja nauttia pienillä aukioilla. Eikä tarvitse pelätä, että lokit tai pulut tulisivat syömään ruokasi kädestä. Italiassa niillä on sentään käytöstapoja ja syvät murut maasta ja yleensä vasta, kun sinä olet siitä lähtenyt.
Eräs herkullinen täytetty focaccia kahvila on Majer. Osoite Santa Croce, 287/A, 30135 Venezia

Pitkin päivää on hyvä käydä jäätelöllä tai kahvilla. Suosittelen ehdottomasti jäätelöitä, koska italialainen gelato on vain törkeän hyvää. Jos olisin voinut, olisin varmasti elänyt koko matkan pelkästään pizzapaloilla ja jäätelöllä. On hyvä syödä pientä näennäisruokaa, sillä illallinen syödään vasta seitsemän jälkeen. Suosittelen varaamaan pöydän, sillä seitsemältä on todella vaikea löytää ravintoloita, mihin mahtuisi syömään. Kuuden aikaan ravintolat ovat vielä tyhjillään, joten jos sinulla ei ole pöytävarausta, suosittelen aikaisempaa illallista.
Italiassa on tapana syödä ensin alkupala, sitten ensimmäinen ruoka mikä on pelkkää pastaa ja vasta seuraavaksi liha tai kalaruoka. Sillä ensimmäinen pasta annos on yleensä niin pieni, ettei siitä tule pakosti täyteen, toimii erinomaisesti pieneen nälkään. Siksi tilataan se ns. pääruoka sillä, kun tilaat esimerkiksi pihvin, se on pelkkä pihvi. Siihen ei vain tule lisäksi salaattia, perunaa tai muutakaan lisuketta. Jos menussa ei lue että perunat kuuluvat annokseen, ne tuskin kuuluvat. Kannattaa aina varmistaa tarjoilijalta, mitä kaikkea ruuan mukana tulee. Jos haluat liha-annoksen kanssa lisukkeet, on ne tilattava erikseen.
Lue myös:


2 kommenttia