Helsinki guide


Juttelin viime kesänä ystäväpariskuntani kanssa siitä, että he kävivät viettämässä kaksistaan Helsinki päivää ja yllättyivät kovasti siitä, että joka paikassa ei saakaan Suomenkielistä palvelua. Vaikka he ovatkin eripaikkakunnalta, kuitenkin vain 100km päästä Helsingistä he olisivat toivoneet, että tällaisista pienistä asioista voisi mainita jossain. Vaikka ystävilläni ei olekaan ongelmaa puhua englantia, yllätys on ollut kuitenkin kova. Vaikka ollaankin etelä Suomessa, on meillä pieniä kulttuuri eroja joista ei aina muisteta mainita, sillä ne ovat meille paikkakuntalaisille jo arkipäivää.

Joten ajattelin jakaa pieniä vinkkejä jos sinäkin olet tulossa Helsinkiin, tästä saat pieniä käytännön vinkkejä.

Englannin kielitaito:

On hyvä muistaa, että esimerkiksi Fafas ravintolassa, ei useinkaan puhuta Suomea. Henkilökunta on usein ulkomaalaisia, joten joudut turvautumaan tässä ravintolassa todennäköisesti Englantiin. Myös Hard Rock Cafessa on tarjoilijoita jotka puhuvat vain Englantia.

Punavuoressa sijaitsee yksi suosikki kahvilani, Brooklyn cafe jossa omistajat ovat nimensä mukaisesti Brooklynistä kotoisin. Joten kahvia tilatessasi, pääset tilaamaan sen englanniksi. Myös vaatekauppa Mangossa on espanjalaisia myyjiä. Kansainvälisessä vaateliikkeessä on myös ihan suomalaisia myyjiä, mutta ethän ihmettele, jos joudut asioimaan Englanniksi.

Joten ethän siis mene hämillesi vaikka joudutkin käyttämään pikkuisen englantia Helsingissä lomaillessasi. Myös baaritiskillä useammissa eri pubeissa joutuu tilaamaan drinkit englanniksi. Tällaisissa paikoissa, jos heität drinkin nimen suomeksi he kyllä sen tajuavat. Joten jos et jollekin juomalle keksi englanninkielistä nimeä, voit tilata sen suomenkielellä.


Syöminen kesällä ulkona

Olit sitten ravintolan terassilla tai ostamassa jäätelöä jäätelökioskista, varo lokkeja. Helsingissä ja muutenkin rannikolla olevat lokit ovat erittäin epäkohteliaita ja suorastaan röyhkeitä yksilöitä. Nämä kaverit tulevat ja syövät ruokasi jos päästät ne lähellesi.

Ravintoloiden terassit ovat yleensä suojattuja ja maassa saattaa kävellä vain pikkulintuja jotka noukkivat pudonneen ruuan. Nämä söpöt pikkulinnut ovat harmittomia, eikä niistä tarvitse stressata.
Mutta jos kävelet esimerkiksi jäätelö kädessäsi ulkona, varo avaria paikkoja, toreja ja rantoja sillä lokit tulevat apajille erittäin helposti. Joten jos mielesi tekee ruokkia lintuja, ole kiltti ja äläkä tee sitä! Ihmisten avuliaat herkkupalat, ovat syy sille, että linnut tulevat meidän muiden lautasille.

Hyytävä viima

Koska Helsinki on rannikolla, täällä myös tuulee melkein aina. Ja mikä ikävintä, se yleensä tekee ilmasta myös kylmemmän. Joten, kun tulet lomailemaan Helsinkiin, kannattaa lämpötilan lisäksi katsoa myös tuulen nopeus. Näin vältät takin tai neuleen extempore ostoksen. Varsinkin talvella, tuuli on hyytävä!

Kannattaa myös huomioida tuuli jos sinulla on pitkät hiukset. Kovalla tuulella kannattaa pitää hiukset kiinni sillä ne ovat muuten koko ajan silmilläsi. Huomioihan myös jos käytät huulissasi vähänkään tahmaisempaa huulikiiltoa, ovat hiuksesi huulissa kiinni tuulisella säällä. Muistakaa hameen käyttäjät, ettei teille satu Marilyn kohtausta, kun seisotte liikennevaloissa. 


Julkinen liikenne

Halpaa, mutta eka kertalaiselle ei ehkä niin helppoa. Metrolla, junalla ja ratikalla liikkuminen on helppoa ja lipun osto on yksinkertaista lippuautomaatista. Mutta kun ostat bussilipun bussikuskilta, sinun pitää tietää mille alueelle olet matkalla. Muistan aikoinaan kun menin ensimmäistä kertaa bussilla Helsingissä ja kerroin kuskille vain pysäkin minne olin menossa ja hänellä ei ollut hajuakaan missä se oli. Silloin kuskille piti sanoa ostatko sisäisen- vai seutulipun. Tietenkään minulla ei ollut harmainta aavistusta mitä se tarkoitti.

Nykyään alueet ovat laitettu A, B, C ja D alueiksi. Joten kun olet menossa bussiin, suosittelen kurkkaamaan hsl.fi sivulle ja ottamaan selvää miten alueet jakautuvat. Muuten bussilla matkustaminen ei ole yhtään sen kummallisempaa kuin muualla Suomessa.

Mitä mieltä olit näistä pikku vinkeistä? Olivatko ne sinulle päivän selviä vai yllättikö sinut joku fakta. Jos keksit jonkin pikku kulttuuri eron, kerro se ihmeessä kommenttiboksissa.

Ei kommentteja