Sano ei polyesterille


Olen huomannut paljon uudenvuoden lupauksia jossa luvataan ostaa vähemmän vaatteita, vähentää vaatejätettä ja satsataan jatkossa laadukkaisiin, ympäristöystävällisiin tuotteisiin. Allekirjoitan tämän ehdottomasti, sillä olen jo pari kolme vuotta kiinnittänyt kovasti huomiota siihen, minkälaisia tuotteita oikein ostan vaatekaappiini. 

Suosin luonnonkuituja; puuvillaa, pellavaa, Ramia, villaa, mohairia, alpakkaa, silkkiä ja muuntokuiduista viskoosia, modaalia, lyocellia sekä kuproa. Näillä materiaaleille voit aina sanoa kyllä ja varsinkin silloin jos luonnonkuidut ovat luomua. Luomupellava on harvinaisempaa, mutta silloin tällöin joiltain brändeiltä löytyy ihanaa luomupuuvillaa. 

Miksi kannattaa suosia luonnonkuituja? 

Ne hengittävät, kestävät kulutusta eikä niistä tule niin paljon päästöjä. Muuntokuidut ovat loistavia siitä, sillä ne ovat osittain luonnosta peräisin. Esimerkiksi viskoosi tehdään puuselluloosasta, kupro tehdään joko puuselluloosasta tai puuvillan siementen jäännöksistä. Kupron tekoon käytetään myös vähemmän vettä, toisin kuin puuvillassa. Lyocell toiselta nimeltään Tencel, on ekologisin vaihtoehto, jos haluat laskeutuvan siistin puseron, eikä se rypistykään niin helposti kuin viskoosi. Tosin kupro on näistä se joka on silkkimäisin, hyvin pehmoinen ja rypistyy vielä vähemmän kuin lyocell.

Polyesteri ja polyamidi ovat keinokuituja, ne hiostavat ja pian kainaloihin ilmestyvät keltaiset hikiläiskät. Koska nämä kaksi ovat muovikuituja, siitä eroon pääseminen on työn ja tuskan alla. Muovi jätettä ja varsinkin vaatejätettä on paljon maailmassa ja suosimalla kestäviä vaatteita vähennät muotijätettä.

Villatuotteissa kannattaa välttää akryyliä, sillä se nyppääntyy ja nopeasti. Pian vaatteesi on käyttökelvoton, sottaisen näköinen ja haisee hieltä, koska se ei myöskään hengitä. 


Miksi kaupat ovat pullollaan polyesteri tuotteita? 

Koska niiden teko on halpaa, se on vain niin yksinkertaista, ettei kaikki brändit ajattele seurauksia loppuun asti. 

Ainoastaan ulkotakeissa sekä treenivaatteissa on hyvä suosia polyesteriä, en tiedä miten mutta siinä ne hengittävät jotenkin erilailla kuin puuvilla. Takkien polyesteri pinta sietää vettä sekä tuulta toisin kuin puuvilla, joka päästää kylmän viiman läpi. 

Miksi laadukkailla merkeillä on myös polyamidia, esimerkiksi villan seassa?

Villalankaa on erilaatuista, kun halutaan tehdä oikein muhkeita neuleita, on lanka myös silloin lyhyempää. Joten lyhyt lanka sidotaan yhteen polyamidilla. Tämä on ihan okei, sillä jos polyamidia ei olisi muhkeissa villa neuleissa, olisi se myös silloin myös raskaampi tai paljon kalliimpi, sillä pitkälankainen villa on aina kalliimpaa, mutta myös laadukkaampaa. Suosi neitsytvillaa, toiselta nimeltään uusivillaa, kašmir sekä merinovillaa.

Muista jos neuleissa polyamidia on yli 30 % villan seassa, se on silloin herkempi nyppääntymään.

Jos peset luonnonkuitu vaatteesi oikein ja pidät niistä huolta, ne kyllä palvelevat sinua pitkään, jopa kymmeniä vuosia. Tietysti joskus saattaa käydä ikävästi ja ihana merinoneule rupeaakin nukkaantumaan ennen aikojaan. Muistakaa se että kaikilla villa, puuvilla ja muilla materiaaleissa on myös eroja. Jonkun lampaan villa voi olla huonokuntoisempaa kuin toisen. 

Mekko Monki / Liivi DIY / Vyö Pieces / Käsikoru Brothers & Sisters
Sukkahousut Your Face / Maiharit Marc O'Polo

4 kommenttia

  1. Tärkeää tekstiä, kiitos! Jotenkin tuntuu, että ostajilla on nykyään hävinnyt ymmärrys siitä, mitä on hyvä laatu vaatteissa ja miten se vaikuttaa vaatteen kestoon. Juttussa olisi voinut mainita nypynpoistajan, jonka käyttö tuo vaatteelle lisää käyttöikää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Nypynpoistajan olin unohtanut kokonaan, kiitos muistutuksesta :D

      Poista
  2. Etsin sukkahousuja jotka olisi tehty luonnonmateriaaleista. Ei vaan tunnu olevan sellaisia.

    VastaaPoista
  3. Tämä on totta, alusvaatteissa usein käytetään keinokuituja. Muistan kuitenkin nähneeni sukkahosuja joissa yli 70 % on puuvillaa, aikoinaan ainakin Marc O'Polo on näitä myynyt. Elastaania sukkahousuissa taas on pakko olla, jotta ne venyvät.

    VastaaPoista